Пробиотиците за деца предотвратяват развитието на дисбактериоза и имат терапевтичен ефект при проявите на заболяването. Своевременното назначаване на пробиотични средства при деца на първата година от живота допринася за формирането на защитни реакции на организма срещу агресивните фактори на патогенната микрофлора.

Lactobacillus bolgaricus се счита за първия пробиотик, който човечеството е започнало да използва за приготвяне на терапевтична хранителна добавка. Единственият микроорганизъм, в името на който се споменава територията, където е изолиран от клетки от растителен произход. Откритието на българския лактобацил стана основа за производството на млечнокисели продукти, притежаващи лечебни свойства и отличен вкус.

През 80-те години на ХХ век на микроорганизмите, способни да нормализират чревната флора, се дава името “пробиотици”. Възстановявайки баланса между полезни и вредни бактерии, те показват най-добрите качества в защитата на организма от инфекции и рак, нормализират храносмилането, облекчават кожните прояви на алергичния дерматит и синтезират витамини.

Първите био продукти са представени изключително от сухи култури от микроорганизми. За сушене се използва метода на лиофилизация. Първоначално биоматериалът е силно замръзнал, а след това във вакуумната камера се изсушава с изпаряването на цялата течност. Бактериите не умират, а изпадат в състояние на прекъсната анимация – спиране на живота, което ще се възобнови при по-благоприятни условия. Предимството на сухите пробиотици за деца е в дългия срок на годност (в ампули, таблетки, капсули или флакони), който достига 2 години.

Въпреки това, има недостатъци. Лиофилизацията отслабва полезните качества на бактериите, намалява тяхната способност да се придържат към чревния епител. За да излязат от анабиоза и да се активират бактериите са необходими около 8 часа – времето, през което някои от тях ще загинат.

Производството на течни форми на пробиотични препарати, включително и на пробиотици за деца, поддържа тяхната жизнеспособност в среда, в която се намират продуктите от метаболизма на микроорганизми. Бактериите започват да показват своята активност в рамките на няколко часа след поглъщане. Течните форми на пробиотици за деца лесно се дозират на капки и широко се използват в педиатричната практика за лечение на деца под една година.

За да се поддържа балансът на микрофлората, докато се приемат антибиотици, препоръчително е да се извърши профилактика на дисбактериоза от микроорганизми, които са устойчиви на антибактериални лекарства. Пробиотиците за деца дават добър резултат.

Leave a Reply