Ако вашето жилище се намира в многоетажна сграда, то на вас вие добре познат проблема със запушване на канализацията, а това води до спиране изтичането на отпадъчните води от мивка, вана. Започва да се разнася неприятна миризма от сифоните.

Обикновено канализацията започва от кухнята, преминава през банята и тоалетната и после с тръба се съединява с общия канализационен щранг, най-често преминаващ през тоалетната.

В старите жилищни сгради канализационните тръби са основно метални, което улеснява запушването. Старите тръби са корозирали във вътрешността и това задържа отпадъците, които с времето се уплътняват и запушват тръбите.

Смяната на металните тръби с пластмасови подобрява канализацията. Те не ръждясват и не са така предразположени към запушванията. Външната им повърхност не образува кондез.

За да не се замисляте как да се справите с отпушване на каналите, то периодично, не по-малко веднъж в седмицата, промивайте канализацията с гореща вода. Тези периодични промивки се явяват отлични профилактични средства срещу запушванията на тръбите.

Предотвратяване на нуждата от отпушване на каналите може да се постигне като от време на време се ползва за промивка смес от оцет и сода за хляб в равни количества. В резултат на реакцията между тях се получава пяна, която следва да се промие с помощта на гореща вода.

Още един полезен съвет как да почистите тръбите във ваната – за да не се появи запушване ползвайте специални филтри за сифоните. Тези филтри предотвратяват попадането в канализацията на остатъци от сапун, косми.

Първите действия за отпушване на каналите могат да бъдат както при профилактиката – гореща вода.

Най-напред трябва да се определи къде е запушването. Понякога може да е в главната канализационна тръба.
Например, при затруднено изтичане на водата от мивката в кухнята, най-вероятно проблема е в този сифон.
Много често това се получава от натрупани хранителни остатъци и мазнини от миенето на съдовете.

Наливате горещата вода в отвора на мивката, като внимавате да не се залеете. Напълно вероятно е да се справите с отпушването на каналите и да не ви се налага да предприемате други мерки.

При невъзможност да се отстрани запушването по този начин следва да се ползват други начини за отпушване на каналите. За целта може да се използва ръчна вакуум помпа, спирала или метален тел за канали, а практични са и химическите препарати за почистване на тръбите.

Leave a Reply