Съществува рутинна и аварийна смяна на щрангове.

Аварийната смяна се извършва в случай на възникнала теч или на друга неизправност.

Рутинната смяна трябва да се извърши след изтичането на срока на експлоатация на тръбата. Гарантираният срок на живот на металните тръби е 25 години, а след 40 години експлоатация на тръбата, по правило се стига до аварийно състояние.

Съвет: Използването на тръби след крайния срок на техния живот не се препоръчва, дори и ако те изглеждат външно в много добро състояние. Работата е там, че вече тръбата е износена и всеки един момент може да се спука и ида причини много големи материални щети, както на собственика на жилището, така и на съседите му.

В допълнение трябва да се отбележи, че смяната на щрангове е добре да се направи в процеса на основния ремонт на жилището. Факт е, че в съвременния интериор е вече се практикува скритото окабеляване на тръбите и след ремонта тръбопроводът ще бъде скрит в стената и достигането до него след това ще бъде трудно.

Съвет: За да не се налага скоро след завършването на ремонта да се разбива, заради настъпила авария, се препоръчва по време на самия ремонт да се направи пълна смяна на щрангове, т.е. да се подменят всички щрангове.

При смяна на щрангове в отделен апартамент е препоръчително да се изпълни, така че новите тръби да минават през етажа. Това означава, че скачването на нови и стари вертикални тръби трябва да се осъществи в съседните апартаменти (по-горния и по-долния съседен апартамент). Това изискване се дължи на факта, че тръбите в тавана се износват най-бързо.

При подготовка за смяна на щрангове най-трудният и сложен етап е постигането на съгласие със съседите, които живеят в съседните апартаменти – над и под жилището, в което ще се подменят щранговете, относно възможността за изпълнението на работния процес на тяхна територия. Това е необходимо, защото новите тръби ще се намират в тавана. Ако не се получи съгласие от съседите, всичко трябва да се извърши над пода и под тавана.

Leave a Reply