Домоуправителят е лицето, което осигурява спокойствието и комфорта в кооперацията. Неговата инициативност и настойчивост са решаващи за постигане на добре поддържани общи части. Разбира се, за всичко това носи отговорност и всеки собственик или наемател на жилище.

За да се справи с всички проблеми, домоуправителят отделя много време. Непрекъснато се появява някакъв ремонт, за което са нужни средства. Тук трябва да се знае и ролята на всеки от живущите. За да се поддържат в състояние на ползване общите части е необходимо всеки да внася дължимите задължения. Само при навременно внесени такси могат да се платят всички сметки за общите части и да се осигури осветление и чистота, да работи асансьора, да бъде в добър вид външния двор.

За добрите резултати във всяка кооперация допренася и активността на собствениците. На общо събрание се решава реда за предстоящите ремонти, търси се добър изпълнител, разглеждат се колективно офертите. Домоуправителят наблюдава всеки ремонт, разплаща се с фирмата изпълнител. Той води домовата книга, както и всички приходни и разходни документи. В старите кооперации се налагат все по-чести неотложни ремонти.

На първо място, което не търпи отлагане, е смяната на щрангове. За целта на общо събрание се взима решение и се търси подходящата фирма за ВиК услуги. Добре е да се разгледат повече оферти, които в интернет са в изобилие. Изборът на конкретната фирма трябва да е съобразен не само с предлаганата цена, но и услугите, включени в нея. Направете проучване за техническото оборудване, с което се работи, разгледайте отзивите на клиентите.

За активния домоуправител може само с добро да се говори. За съжаление все по-трудно е да се намери такъв, защото е нужно да се отделя много време за да се изпълнява тази функция. В последните години проблемъгт се решава чрез професионално управление на общата собственост. Все повече са фирмите, които предлагат професионалисти за справяне с проблемите в големите жилищни сгради. Така срещу определена месечна вноска във входа се осигурява нормално ползване на общите части, има разбирателство между съседите, спазва се правилника за вътрешния ред.

При необходимост от професионален домоуправител имате възможност да разгледате предлаганите в интернет оферти и да изберете подходящата за вашата кооперация.

Leave a Reply